Kiút a párkapcsolati szenvedéskörből

előadás és workshop

Hogy mi is ez a szenvedéskör?

Ha megvizsgálod, hogy milyen módon telik az idő a párkapcsolatodban, talán felismersz egy sajátos mintázatot, amelyben valamiért kerülitek a nyílt kommunikációt, az intimitás mélységeit, illetve a problémák valós kezelését.

Ha ez ismerős számodra, akkor talán a következőkben is magatokra ismersz:

  • a valódi szükségleteitek kielégületlenül maradnak
  • van forgatókönyve a viselkedéseteknek – ugyanazt az alapmintát ismétlitek
  • önmagatokat és/vagy egymást leértékelitek
  • nem tudtok a helyzetre konstruktív megoldást
  • azt mondjátok róla, hogy abba akarjátok hagyni, mert szenvedtek benne

  Erre az idő struktúrálási módra használjuk mi a szenvedéskör kifejezést.

  Lényege: valamit újra és újra ismétlünk az életünkben, s szenvedünk közben. Amikor a párkapcsolatunkban teszünk így, akkor azt párkapcsolati szenvedéskörnek hívjuk.

  A szenvedéskör kimenete a benne szereplők számára különböző szinten lehet veszélyeztető: az enyhe élcelődéstől (1. fokozat) a súlyos érzelmi megterhelésen (2. fokozat) keresztül egészen az életút olyan megrontásáig, hogy az akár kórházban, bíróságon, vagy magányos egyedüllétben ér véget (3. fokozat).

  Amikor a kiutat keressük, az első kérdésünk: vajon hogyan lehet anélkül megbontani egy mintát, hogy a lépéseit látnánk?

  A kérdés költői.

  Látnunk kell, hogy formálhassuk.

  Ez a modul éppen a minta meglátására fókuszál.

  A részvétellel lehetőséged nyílik arra, hogy olyan gyakorlati módszert ismerj meg, amivel lehetőséged nyílik felrajzolni azt a negatív kimenetelű mintázatodat, amellyel időről időre ismételten nehézséget hozol a párkapcsolatodba.

  Az általunk használt, viselkedési minta feltáró módszer egyedülálló abban, hogy a minta mérnöki pontosságú megismerésére fókuszál. A feltárás eredménye maga az ismételt minta részletes térképe: éppen az, ami gyakran évtizedeken keresztül láthatatlan marad. Az pedig, hogy látjuk, lehetővé teszi, hogy megértsük, s ha már értjük a természetét, tudjuk formálni is.

  Az ismételt kapcsolati mintázatokkal egy analitikus, gyakorlatorientált folyamat kereteiben foglalkozunk. A munkánk kiindulópontja egy általános párkapcsolati képlet, amelynek lépései jó eséllyel a te folyamatodban is jelen vannak.

  A folyamatban a tevőlegességet, a megfontolást és a szabad döntést keressük ott, ahol a legkevésbé sem szeretnénk ezek egyikét sem látni: azoknak a helyzeteknek a hátterében, amelyeket ismételten előállítunk, és amelyeket erőnek erejével ki akarunk irtani az életünkből. A minta átalakítását célzó fogások helyett olyan minőségben kezdünk el beszélgetni, amelyben új színben tűnik fel az egész ciklus, amelyben a szigor és elégedetlenség helyén egy újfajta empátia nyer formát, és éppen ez az empátia ad teret az átalakulásnak. Azzal együtt, hogy a munka feltáró, analitikus jellegű, a folyamat mindenekelőtt empátiát fejleszt, illetve a kommunikációhoz, megbeszéléshez ad új perspektívát.

  A témával egy előadáson és egy workshop-on keresztül ismerkedhetsz meg.

   Előadás:

   Az előadáson azt az általános párkapcsolati viselkedési mintázatot mutatom be, melyet a sokéves mentori munkám során felismertem, s amely újra és újra szenvedéshez vezet. Meglátásaim szerint ma a legtöbb pár ezt a mintát követi. Bemutatom a folyamat kulcs lépéseit, mozgatóit, sőt, a jellegzetes megoldási törekvéseket is. Beszélünk a megoldási törekvések buktatóiról, illetve mindarról, amit a kiút támogatójaként ismertem fel.

   Amennyiben szeretnél részt venni a következő előadáson, töltsd ki az űrlapot, és értesíteni fogunk a pontos dátumról:

   ELŐADÁS jelentkezési űrlap

   Workshop:

   A workshop-ot akkor látogathatod, ha voltál az előadáson. Itt a te folyamatod kerül a fókuszba: az általános mintát sorvezetőként használjuk ahhoz, hogy a te folyamatod legfontosabb elemeit feltárjuk. Az általános minta egy üres váz, amelyet a te élményeid mentén töltünk fel tartalommal. A saját mintázadod mellett megismered több résztvevőjét is. A folyamatok megosztása egymással a workshop kulcsmozzanata: amikor meglátod, hogy mások is hozzád hasonló módon működnek: éreznek, gondolkodnak, kommunikálnak, megkönnyebbülsz, és éppen ez az első lépés a kiút felé. Végül megkeressük azokat a számodra elérhető lehetőségeket, amelyek mentén a kiút felé a további lépéseidet rendezheted.

   Amennyiben szeretnél részt venni a következő workshopon, töltsd ki az űrlapot, és értesíteni fogunk a pontos dátumról:

   WORKSHOP jelentkezési űrlap

   Kérdések esetén fordulj hozzám bizalommal:

   Bőr Róbert: +36-30-923-2099

   info@kapcsolatdinamika.hu