Ölelő Figyelem Gyakorlócsoport

“Ha a célom őszinteségre és empátiára épülő kapcsolat, megfelelő formában és pillanatban bármit megmondhatok bárkinek anélkül, hogy önmagam vagy a másik megbecsülését sérteném.”

Rambala Éva

Azt, hogy valaki Ölelő figyelemmel fordul feléd, arról veszed észre, hogy megnyílsz neki, életed olyan részleteit osztod meg vele, amelyeken utólag meg is lepődsz, s olyan dolgokat ismersz fel magadban, amelyekre addig talán nem is voltál figyelmes. 

Azt éled át, hogy megért, átérzi a helyzeted s elfogadó a szándékaiddal. 

Azt éled át, hogy átmegy a te térfeledre.

Az Ölelő figyelem egy olyan figyelmi és kapcsolati minőség, amelyet ha sikerül két ember között megteremteni, az egymással való bajlódásuk megoldása könnyűszerrel rájuk talál.

A csoport célja:

Megértést, irányokat, eszközöket és erőt adni ahhoz, hogy egy számodra fontos ember részére  – aki lehet a párod, vagy bármilyen más kapcsolatod – megadd azt a figyelmet, amire te magad is a leginkább vágysz.

Közelebb kerülni és közel maradni hozzá.

A minőségi, értő és empatikus figyelem kifejlesztésén, illetve használatának az életedbe való adaptív beépítésén dolgozunk.

Keretek:

A folyamat 6 alkalomból áll. 

Az első alkalom végén mindenki döntést hozhat arról, hogy részt fog-e venni a fennmaradó 5 alkalmon.

A folyamatban mindannyian egy nevesített kapcsolatunk ápolásán, illetve az “ölelő figyelem” készségének a fejlesztésén dolgozunk. Ennek tartásához hozunk egy döntést: a csoport utolsó alkalmáig minden tőlünk telhetőt megteszünk a kapcsolat építéséért, nem mondunk le a kapcsolatról, nem fordulunk ki abból. Ha egy alkalmon valakinek egy másik kapcsolatához van szüksége segítségre, úgy akár arra is biztosítunk teret.

A csoport tagjai szövetséget kötnek arra, hogy egymást a céljaik megvalósításában a folyamat végéig legjobb tudásuk szerint támogatják.

Az alkalmak során mindenkinek minden alkalommal lehetősége nyílik figyelmet kérni a saját ügyéhez. Az alkalmakon kívül egy messenger csoport áll majd rendelkezésünkre, amelyet közös egyesség szerint használunk, elsősorban az élményeink megosztására, kapcsolattartásra.

Időpontok: 2023. szeptember 19, 26, október 3, 10, 17, 24

Időtartam: 18:00 – 21:00

Helyszín: Budapest, 13. kerület, a Lehel tér közelében

Ár: 3 000 Ft / alkalom

“Annál inkább tudok bízni benned, minél kevesebb megbeszélhetetlennek tartott témánk maradt.”

Bőr Róbert

Tanulási, fejlődési lehetőségek:

A csoportmunka beszélgető blokkok köré szerveződik, amelyekben hat különböző szerep közül választhatsz. Az idő nagy részében körben ülünk és beszélgetünk, és előfordulhatnak kisebb mozgásos vagy páros elemek is.

A blokkok központi szerepei a Vándor és a Kísérő.

A Kísérő az, aki megadja neked azt a fajta figyelmet, amire a számodra Fontosnak szüksége lehet.

A beszélgetés lehet teljesen kötetlen, lehet szabad megosztás, és elindulhat fókuszáltan az alábbi kérdéseken keresztül is:

   • Hogy vagy te és hogy van ő?
   • Miért és hogyan tartotok távolságot?
   • Milyen ‘anyagból’ vannak a falaitok?
   • Mit akartok?
   • Hogyan egyeztettek?

A többi szerep háttérbe húzódó a beszélgetés alatt, ám az azt követő körben lehet aktív, attól függően, hogy milyen mozaikot hozott a folyamatba.

Mindegyik lehetőséget nyújt számodra, hogy az alábbiak valamelyikében fejlődni tudj: 

   • Teret, időt, konstruktív nézőpontokat és társakat kapsz ahhoz, hogy megfogalmazd és pontosítsd lelked dolgait. Megértést kapsz az ügyedhez, amiből könnyen születnek előrevivő lehetőségek a közeledésre.
   • Minőségi figyelmet  és kíséretet kapsz, amelyben közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy ki vagy te, mit érzel, mit akarsz, hogy mi az aktuális problémáid mélyebb gyökere.
   • Visszacsatolást kapsz a világra, amelyben élsz – új oldalait fedezheted fel annak.
   • Visszacsatolást kapsz arra, hogy az ügyed milyen hullámokat kelt másokban, így tisztábban fogod látni a hatásaidat a kapcsolataidban.
   • Visszacsatolást kapsz arra, hogy mennyi minden látszik rajtad, miközben beszélsz. Ilyen jellegű visszajelzéseket egészen ritkán kapunk a mindennapi életünkben, miközben  kommunikációnk 70%-a nonverbális üzeneteken keresztül valósul meg.
   • Nem utolsó sorban Építő erőt kapsz a kapcsolatod emeléséhez.
   • Lehetőséget kapsz önmagad nyugodt megfigyelésére egy közösségben, amely során új meglátásaid lehetnek önmagadról. 
   • Élesebbé válik a figyelmed arra, hogy mit érzel, gondolsz, vagy mire vágysz egy-egy helyzetben.
   • Megtanulod tisztelni mind magadban, mind a másikban az érzelmeket és a vágyakat. Mindkettő kifejezése könnyebbé válik számodra.
   • Pontosodnak a fogalmaid is a saját belső átéléseid kapcsán. Az érzések, ítéletek, értelmezések megkülönböztetése segít meglátni a lényeget, s arra fókuszálva megoldásokat találni nehéz helyzetekben
   • Éberebbé és figyelmesebbé válsz a másik ember jelzéseire, testbeszédére, illetve annak megértésére.
   • Biztonságban tanulod az ölelő figyelem 3 aspektusát, az érzelmi, az értelmi és az akarati empátiát.
   • Félig éles emberi helyzetben tanulod a beszélgetés kíséretének eszközeit.

Csapattagként a program lefutása után is támaszai lehettek egymásnak segítségkérésre, tanácskérésre, esetek átbeszélésére.

“Csak akkor tudok empátiával figyelni, ha én magam is megkaptam azt a megértést, amire szükségem van.”

Rambala Éva

Jelentkezni, érdeklődni a +36-30-923-2099 (Bőr Róbert) telefonszámon,

vagy az info@kapcsolatdinamika.hu címen tudsz.