KAPCSOLATDINAMIKA KÉPZÉS

Önismeret – emberismeret – kommunikáció – szövetség

2023. őszén útjára indítjuk képzéseinket, melyek különböző témaköröket tartalmaznak, modulos rendszerben. Ezek többsége kapcsolatdinamikai tudásanyag és módszertan, ezekkel kizárólag nálunk ismerkedhettek meg.

A legtöbb modul két részből áll:

  • Előadás: itt elméleti modelleket, koncepció rendszert, figyelmi- és megközelítési szempontokat és metódus ismertetőket adunk át a résztvevőknek. Minden alkalommal teret adunk a kérdéseknek, beszélgetésnek is.
  • Workshop: itt az adott témakör és modellrendszer gyakorlati vonzataival foglalkozunk: azok önismereti, emberismereti, illetve kommunikációs oldalaival. Megtanuljuk hasznosítani a felismeréseket, s azokat a készségeket fejlesztjük, melyek a kapcsolataink épülését szolgálják.

Az egyes modulok önállóan látogathatók. Minden modul indulását közzétesszük a Facebook oldalunkon (Facebook link), valamint értesítést küldünk a hírlevelünkben (feliratkozási lehetőség: itt).

A modulok rövid leírását alább találod.

A részletekről az info@kapcsolatdinamika.hu címen tudsz érdeklődni.

I. KIÚT A PÁRKAPCSOLATI SZENVEDÉSKÖRBŐL

Ezzel a modullal lehetőséged nyílik arra, hogy olyan gyakorlati módszert ismerj meg, amivel lehetőséged lesz felrajzolni azokat a negatív kimenetelű mintázataidat, amik időről időre, ismételten nehézségeket okoznak az emberi kapcsolataidban. Ezeknek a sablonoknak a kényszerű átalakítási kísérletei helyett, a megismerés és tudatosítás által empatikussá válhatsz a folyamatoddal szemben, ami átalakuláshoz vezethet.

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Amennyiben te is rendre hasonló, szenvedésre vezető ciklusokat jársz be kapcsolataidban, különös tekintettel a párkapcsolatodban, illetve keserű, talán tehetetlen vagy a jelenség kapcsán, értéket jelenthet számodra egy folyamat, amely a te személyes mintázatod feltárásában és átalakításában támogat.

      Részletek:

Az ismételt kapcsolati mintázatokkal egy analitikus, gyakorlatorientált folyamat kereteiben foglalkozunk. A munkánk kiindulópontja egy általános párkapcsolati képlet, amelynek lépései jó eséllyel a te folyamatodban is jelen vannak.

A folyamatban a tevőlegességet, a megfontolást és a szabad döntést keressük ott, ahol a legkevésbé sem szeretnénk ezek egyikét sem látni: azoknak a helyzeteknek a hátterében, amelyeket ismételten előállítunk, és amelyeket erőnek erejével ki akarunk irtani az életünkből. A minta átalakítását célzó fogások helyett olyan minőségben kezdünk el beszélgetni, amelyben új színben tűnik fel az egész ciklus, amelyben a szigor és elégedetlenség helyén egy újfajta empátia nyer formát, és éppen ez az empátia ad teret az átalakulásnak. Azzal együtt, hogy a munka mélyelemzés, a folyamat mindenekelőtt empátiát fejleszt, illetve a kommunikációhoz, megbeszéléshez ad új perspektívát.

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#játszma #játszmakör #szenvedéskör #kapcsolati mintázatok

II. KAPCSOLATI ZÓNA TÉRKÉP

Ezzel a modullal lehetőséged nyílik arra, hogy vizuálisan kifejezésre juttasd a közvetlen és számodra fontos emberi kapcsolataid hálózatát és azok funkcióit. Mi ad energiát, melyikbe érdemes több munkát tenni és melyik az, ahol pedig elfolyik… Mindezek felismerése és tudatos kezelése az emberi kapcsolataid emelését célozza. 

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Jól tudjuk, hogy a szüleinkkel való korai, illetve aktuális viszonyunk milyen mély hatással van lelki működésünkre. Kevésbé tudjuk azonban, hogy egy új barát, egy új pár megjelenése vagy elvesztése, vagy akár két közeli családtagunk konfliktusa milyen hatásokat von magával a lelkünkben.

Ha te is úgy gondolod, hogy a családod, rokonaid, barátaid a legfontosabb támaszaid, úgy biztosan izgalmas számodra annak a gondolata, hogy hatásukat, szerepüket megértsd az életedben és eredményesen bánj velük.

      Részletek:

A Kapcsolati Zóna térkép egy praktikusan használható modell, amely segítségével fel tudod tárni és meg tudod ismerni a téged körülvevő kapcsolati hálót, mint energia rendszert.

Kapcsolati zónáknak azokat az övezeteket nevezzük, amelyekben a társas életterünkbe tartozó emberek személyes vonzalom, érzelmi viszony és funkció szerint elrendeződnek. A Kapcsolati zónák térképe 7 egymástól markánsan elkülönülő zónát nevez meg. Láthatóvá teszi számunkra a társas környezetünk tápláló vagy éppen destruktív hatásait, azok jelentőségét, bevetülésüket a lelki életünkbe. Ismeretében úgy formálhatjuk a kapcsolatainkat, hogy az minél inkább támogató, építő, emelő hatással legyen ránk.

Előadás: 2 * 60 perc

Megismerkedünk a zónákkal, alzónákkal, illetve a zónák és a lelki működésünk legfontosabb összefüggéseivel.

Workshop: ~7 órás workshop

  • Segítséget nyújtunk az ismerőseid zónákba sorolásához.
  • Áttekintjük a kapcsolati tered lelki működésedre gyakorolt legfontosabb hatásait.
  • Feltárjuk a kapcsolataid töltő, gyengítő, illetve ambivalens szereplőit.
  • Irányokat keresünk a kapcsolati hálód harmonizálására.

#kapcsolatdinamika #KZT #kapcsolati zónák #kapcsolati zóna térkép

III. TRANZAKCIÓANALÍZIS

Ezzel a modullal lehetőséged nyílik arra, hogy tökélyre fejleszd a kommunikáció megértését, a mögöttes tartalmakat, az esetleges “veszélyeket” és csapdákat, illetve kiaknázatlan lehetőséget is. A megszerzett tudással magabiztos beszélgetőtárssá válhatsz, aki képes lehet a partner személyiségének és mozgatórugóinak mélyebb megértésére.

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Nap mint nap megannyi interakcióban veszel részt társadiddal. Mit szólsz egy olyan eszközrendszerhez, amely segítségével át tudod látni a közlések lényegét, a háttérmozgatókat, a trükköket, csavarokat, általános viselkedési mintázatokat úgy, hogy a megértésed eredményeképpen magabiztosságra tegyél szert a beszélgetésekben?

      Részletek:

A Tranzakció analízis (rövidítve TA) a személyiség és a személyközi kapcsolatok, illetve a kommunikáció folyamatosan fejlődő elmélete és gyakorlata, melynek alapjait Eric Berne fektette le.

A TA célja az embereket felkészíteni és képessé tenni arra, hogy autonóm minőségben éljék életüket, hozzanak döntéseket és oldják meg a problémáikat. Legfontosabb alapfelvetései: 

  • az emberek rendben vannak, lelkileg egészségesek,
  • a született hercegek és hercegnők neveltetésük során változnak békává,
  • mindenki képes megérteni, hogy a problémáinak hátterében mi áll,
  • mindenki képes a változásra.

A TA önmagában is hatalmas terület. Ebben a modulban a legfontosabb alapelemeivel ismerkedünk meg, többek között a tranzakciókkal, énállapotokkal, illetve a játszmaképlettel.

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#tranzakcióanalízis #játszmaelmélet #játszmaképlet #Eric Berne #Emberi játszmák

IV. KOMMUNIKÁCIÓ DINAMIKA

Ezzel a modullal lehetőséged nyílik arra, hogy olyan módszereket és modelleket tanulj meg, amelyek lehetővé teszik a társaink felől érkező üzenetek különféle rétegeinek a felismerését, konstruktív értelmezését, illetve az együttérzést erősítő válaszok megfogalmazását. Ha megértjük a szavak mögött rejlő szándékot és igényt, úgy képessé válunk a kapcsolataink minőségének emelésére.

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Időnként azt érzed, hogy jellegzetes helyzetekben jellegzetes üzenetekre jellegzetes válaszokat adsz? Azt érzed, hogy gyakran szűkös a válaszkészleted? Vannak olyan kérdések, amelyekre – mintha csapdába ejtenének – nem tudsz úgy választ adni, hogy jól gyere ki a helyzetből? A kommunikáció dinamikai ismeretek éppen a konstruktív válaszkészlet bővítését célozzák.

      Részletek:

A Kommunikáció Dinamika modul kereteiben olyan módszerekkel és modellekkel ismerkedünk meg, amelyek lehetővé teszik a társaink felől érkező üzenetek különféle rétegeinek a felismerését, konstruktív fordítását, illetve az együttérzést erősítő válaszok megfogalmazását.

A Kommunikáció dinamika a verbális közléseinket teszi nagy felbontású mikroszkóp alá. A célunk az, hogy  lássuk meg a másik közlésének minden oldalát, mélységeiben értsük meg az üzenetet, s konstruktív módon értelmezzük azt, hiszen az értelmezésben is szabadok vagyunk. Miután felkutattuk az eredeti szándékot, és meghallottuk még a ki nem mondott kérést is, képesek vagyunk olyan módon válaszolni, hogy szavaink lehetőséget adjanak a közelség megteremtésére, illetve megőrzésére.

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#kommunikáció dinamika #lehetőségek a közelségre #üzenet rétegek #üzenet formák #üzenet illesztések #4 fül modell

V. ASZTROLÓGIA / SZEMÉLYISÉG ALAPOK

Ebben a modulban egy különleges világot nyitunk ki számodra. Amennyiben befogadó vagy a témával kapcsolatban, úgy hasznos ismeretekkel gazdagodsz majd a saját és mások személyiségével kapcsolatban. S, ha nincs bizonyosságod a módszert illetően, úgyis érdemes bepillantást nyerned, hiszen az általánosan elfogadott karakterleírások és jellemzők mindenképpen könnyebbséget fognak jelenteni a kapcsolataid működtetésében. 

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Volt már párod, aki folyton csacsogott, közvetlen volt közléseiben, esetleg pont a csendességéről volt ismert? Vagy aki féktelenül tudta élvezni az élet örömeit, míg a másik inkább zárkózott volt és szemlélődő? Volt, aki dominált, volt erős intellektusú, túláradóan érzelmes, megfontolt vagy éppen szellemiekben szárnyaló? Talán támadtak már téged is hasonló karakterjegyek miatt, s szerették volna, ha másmilyen lennél, s te is szívesen lennél másmilyen?

Pedig ha látnád a saját és társaid természetes alapadottságait, megkönnyebbülnél, s nem próbálnál többé másmilyen lenni. Másoktól sem várnád többé, hogy hozzád hasonuljanak, mert tudnád, hogy a zsiráfnak nem fog menni a repülés, ahogy a sólyom sem fog bokrok levelein lakmározni.

      Részletek:

Az asztrológiai modul meglepően részletes megértési modellrendszert ad az alapvető emberi különbségek felismeréséhez és elfogadásához, sőt, a különbségekből születő leggyakoribb konfliktusok konstruktív kezeléséhez is.

A személyiség jelölő bolygók közül a Nap, a Hold, illetve az Aszcendens lényegi jelentésével ismerkedünk meg. Ezek azok az elemek, amelyek a személyiségünk alapadottságait a leginkább leírják. 

Miért fontos ezek ismerete?

Ha tudjuk rólad, hogy sok levegő minőség van a személyiségedben, úgy tudhatjuk azt is, hogy számodra természetes és jóleső a sok mozgás, a sok kapcsolat, a gyakori és terjedelmes kommunikáció, a gyakori változtatás. Biztosan örülni fogsz, ha nem próbálunk lelassítani, rögzíteni, stabilizálni.

Az adottságok tudatában könnyebben empatizálunk egymás másságával, mint amikor csak azt látjuk, hogy a másik különbözik tőlünk, és a különbözősége számunkra nehéz. 

Megismerkedünk azokkal a nehézségekkel és lehetőségekkel is, amelyek két, egymástól eltérő alapadottságokkal rendelkező ember együttműködése során felmerülhetnek.

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#asztrológia #személyiségjelölő bolygók a zodiákus jegyeiben #Nap #Hold #Aszcendens

VI. KÖZELSÉG SZÖVETSÉG

Ezzel a modullal lehetőséged nyílik arra, hogy a kapcsolataid működtetésének alapjait és rendszerét kialakítsd. Nagyon fontos fejezete ez a kapcsolatépítésnek, mert a kimondatlan és mintákból kialakított keretek határozzák meg a legjobban az együttlét milyenségét, valamint felszínre emeli a kapcsolat perspektíváját azáltal, hogy megfogalmazzuk, mire kötjük a szövetségünket. 

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Arra lettél figyelmes, hogy olyan dolgokat teszel, vagy tesz a másik egy-egy kapcsolatodban, amik rombolóan hatnak rátok? Nem érted, hogyan is szervezted, szerveztétek úgy a dolgokat, hogy ez a megoldás épült be a kapcsolatotokba? Szeretnél segítséget ahhoz, hogy meg tudd választani azokat az alapkereteket, amelyekre ha szövetséget köttök, úgy a szövetségetek a kapcsolat erős alapzatát adja?

      Részletek:

Ez talán az egyik legerősebb szemléletformáló modul, melynek lényege: minden egyes kapcsolatunkat szövetségként látni, mindegyikben felismerni és formálni a megkötött szövetségelemeket. Más szóval: tudatosan választott keretekbe ágyazni a kapcsolataidat. Bemutatjuk azokat az alapvető szövetségelemeket, amelyek a közelség megteremtését és megőrzését szolgálják, s melyek be nem tartása veszélyes a kapcsolatra.

A szövetségek megkötési folyamata, illetve hatása talán a leginkább feltérképezetlen területe az emberi kapcsolatoknak. A szövetség a megfogalmazottan vagy hallgatólagosan megkötött, tettekre és azok hogyanjára vonatkozó egyességeink sorozata, melyeket szokásunkká tettünk, s melyek mentén a kapcsolatunkat berendeztük. Az, amiben megegyeztünk, hogy egymással mit, milyen hangulatban és viszonyban teszünk. Nem a megfogalmazott szavak, hanem a megvalósított tett mutatja az egyességeink lényegét.

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#közelség szövetség #kapcsolatdinamika

VII. ÖNTUDATLAN MINTÁZATOK

Ez a modul fontos felismerésekkel gazdagít önmagaddal és családi mintáiddal kapcsolatban, melyek láthatatlan programként futnak a háttérben, és hatással vannak rád, a működésedre és a kapcsolataidra. A transzgenerációs minták felszínre hozásához 3 módszer megismerését ajánljuk, amelyek segítik a nehézségek megoldását.

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Nem tűnik ésszerűnek, nem tűnik indokoltnak, mégis, élnek késztetések a lelkedben, amelyeket rombolónak találsz, mégis, újra és újra utat engedsz nekik? Azt gondolod ezek kapcsán, hogy romlott és destruktív vagy? Nem találod mozgatóid eredetét, forrását, így tanácstalan vagy, hogyan viszonyulj a történésekhez?

Az Öntudatlan mintázatok modul több megértési és feltárási modellt is nyújt a családfán keresztül ható, öntudatlan érzések, gondolatok, motivációk és döntések feltárásához, megértéséhez, s ez a megértés új perspektívát ad a megoldásra. A modul elemeket vesz át a pszichogenealógia, recall healing, illetve családállítás alkalmazott eszközein keresztül.

      Részletek:

A pszichogenealógia az egyén családfájának feltárására, illetve a családi események, konfliktusok beható vizsgálatára épül. Megközelítése lehetővé teszi az életünkre hatást gyakorló, akár több gerenáción keresztül ívelő (transzgenerációs) konfliktusok feltárását, megértését, s ezzel lehetőséget kínál azok feloldásához.

A recall healing a pszichogenealógián túlmenően további modelleket kínál a transzgenerációs mintázatok feltárására és átalakítására.

A családállítás rendszere szintén azokra az elakadásokra fókuszál, amelyeknek a gyökere sem a személyiségünkben, sem a gyerekkorunkban rejlik. Azoknak az érzéseknek, viselkedési mintáknak a felismerését és átalakítását célozza, melyeket a felmenőinktől „örököltünk”

Előadás: 2 * 60 perc

#pszichogenealógia #recall healing #családállítás #transzgenerációs mintázatok

VIII. ÖLELŐ FIGYELEM

Ebben a modulban pontosan azt gyakoroljuk be, amit a címe is sugall: megadni a másiknak azt az empatikus és fókuszált odafordulást, amire mi magunk is vágyunk. Ez a legalapvetőbb eszköze a harmonikus és biztonságos teret létrehozó kapcsolati működésnek. 

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

Eszközöket, modelleket és társakat adunk az empátia három szintjének a fejlesztéséhez, használatának mindennapos szokássá tételéhez, hogy meg tudd adni a szeretteidnek azt a fajta figyelmet, amire te magad is vágysz.

      Részletek:

Az Ölelő Figyelem a legfontosabb módszerünk, mivel ez teremti meg azt az érdeklődő, empatikus és ítéletmentes odafordulást a másik felé, amelyben a kapcsolataink élni és virágozni tudnak. Ez a háttere és alapja minden tevékenységünknek és módszerünknek. Az Ölelő figyelem egy olyan figyelmi és kapcsolati minőség, amelyet ha sikerül megteremtenünk, az egymással való bajlódásunk megoldása könnyűszerrel ránk talál.

A módszer az empátia három területére fókuszál, melyekkel külön-külön is foglalkozunk: megértő figyelem, átérző figyelem, egyetértő figyelem.

 

Itt olvashatsz bővebben erről: https://kapcsolatdinamika.hu/kommunikacio-fejlesztes/ 

Előadás: 2 * 60 perc

Workshop: ~7 órás workshop

#empátia, minőségi figyelem #megértő figyelem #átérző figyelem #egyetértő figyelem #ölelő figyelem