KapcsolatMentor

A Kapcsolat-Mentor egy olyan hivatásos barát, akivel egy konkrét, számodra fontos kapcsolat védelmére, építésére tudsz szövetkezni.

Akkor tudunk ilyen szövetséget kötni, ha a nevesített kapcsolatodban:

    • keresed a másikkal a közelséget
    • le tudsz mondani arról az igényről, hogy konfliktusos helyzetekben igazad legyen
    • tudsz időt adni a kapcsolatnak

Tudunk kettesben is dolgozni, és ha a társad is részt vesz a folyamatban, lényegesen hatékonyabbak lehetünk.

A munkánk lényege: empátia fejlesztése önmagad és a másik felé, illetve a beszélgetés örömének helyreállítása.

Ehhez az egyik legfontosabb eszközünk: stabil megértési alap építése a saját, a társad, illetve kettőtök működéséről.

Megértés alatt mindenekelőtt az alábbiakra gondolok:

   • A kapcsolatotok különböző élethelyzeteiben milyen érzéseid vannak, s hogyan gondolkodsz az érzéseid elfogadhatóságáról és megosztásáról?
   • Milyen igényeid, vágyaid vannak, amelyeket a kapcsolatodban szeretnél élni, mennyire tartod ezeket jogosnak és megoszthatónak?
   • Hogyan látod a társad érzéseit és vágyait, hogyan viszonyulsz azokhoz?
   • Hogyan fogalmaztok meg kérést egymás felé, és hogyan kezelitek a helyzeteket, amikor kéréseitek nem teljesülnek?
   • A beszélgetéseitekben hol vannak gátak, tabuk, távolító és közelítő elemek, s azok hogyan formálják a távolságot köztetek?
   • Eddig mire kötöttetek szövetséget, milyen közös szokásokat alakítottatok ki?
   • Milyen erőforrások állnak rendelkezésetekre, amelyek rugalmasságot hoznak a kapcsolatba? Ezek lehetnek belső (rugalmas gondolkodás, erős empatikus készség, személyerő) és külső (megtartó barátok, család, terapeutai segítség) erőforrások egyaránt.

Mindezek megértése, megosztása és kísért, építő hangulatú átbeszélése kapukat nyit köztetek, s be tudjuk gyakorolni ezeknek a kapuknak az újranyitogatását, majd nyitva tartását új szokások bevezetése által.

A folyamat során leginkább beszélgetünk, miközben gyakoroljuk annak a készségét, hogy a másiknak olyan figyelmet tudjunk adni, amire mi magunk is vágyunk.

Módszereim:

   • Ölelő figyelem – értő figyelem, amiről itt találsz további információt. Az esszenciája: olyan figyelmi minőséget teremteni, amelyben a bizalom újra tud születni.
   • Kapcsolati és gondolati mintázatok feltárása. Erről részletesebben itt olvashatsz. Ez a módszer az ismétléseket, azok mozgatóit és hatásait segít meglátni.
   • Transzformatív mediáció, ahogyan azt a Partners Hungary-nál tanultam. A mediáció ezen megközelítésében a mediációs folyamatot kivételes lehetőségnek tekintjük arra, hogy a konfliktusok együttműködéssé alakítása mellett változzon a felek gondolkodásmódja, énképe, emberképe, kapcsolat-képe is. Képessé válnak kommunikációjuk minőségét destruktívból konstruktívba alakítani, amivel lehetővé teszik, hogy közöttük építő kapcsolat jöjjön létre. Ez a megközelítés olyan esetekben a leghatékonyabb, ahol létfontosságú, hogy a felek megértsék egymás értékeit, érdekeit, nézőpontját (pl. családi vagy párkapcsolati konfliktusokban).
    https://partnershungary.hu/hu_hu/mediator-feladata/
   • Erőszakmentes kommunikáció, ahogyan azt Rambala Évánál tanulom.
    Az erőszakmentes kommunikáció az erőszakmentesség elvén alapul, amelynek központi elemei az empátia, vagyis a másikra való együttérző odafigyelés, illetve az őszinte önkifejezés. Ez egy olyan nyelv, amelyet használva a nélkül lehetsz asszertív és mondhatsz el bármit a másiknak, hogy bántó volnál.
    https://rambala.hu/

Érdeklődni, jelentkezni a +36-30-923-2099 (Bőr Róbert) telefonszámon, vagy a robert.bor@kapcsolatdinamika.hu címen tudsz.