Tranzakcióanalízis

előadás és workshop

A tranzakcióanalízis a személyiség, a társas kapcsolatok, illetve a kommunikáció egy egészen sajátos elméleti és gyakorlati rendszere, amely pontos rálátást ad a személyiségünk és a kommunikációnk működésére.

Kiindulópontja:

  • Rendelkezel a nyitott, éber, tiszta megismerés és kontaktusteremtés képességével.
  • Képes vagy szabadon választani az énállapot repertoárból az aktuális élethelyzet természete szerint.
  • Képes vagy nyitottan, őszintén, gátlásoktól mentesen kifejezni az igényeidet, érzéseidet.

A rendszer alkotója Eric Berne, akinek a nagysikerű, “Emberi Játszmák” című könyvét talán olvastad is. Berne számára fontos volt, hogy egy olyan rendszert építsen, ami egy 8 éves gyermek számára is érthető. A tranzakcióanalízis így sajátos, mégis pontosan definiált fogalmakat használ, például gumikötél, horog, trikófelirat, sérelembank, sorskönyv vagy játszma. Ezek a fogalmak, illetve a mögöttes szemlélet játékosságot és könnyedséget csempész a lélek és társas kapcsolatok gyakorta konfliktusokkal terhelt világába.

 

Azért hoztuk be ezt a témát a moduljaink sorába, mert az emberi kapcsolatokról és az emberi lélekről szól, s mert megannyi praktikus és precíz térképet ad. Ezek használata a mindennapi életben a biztonság és kompetencia élményét hozzák magukkal. Segítenek látni, érteni magunkat és társainkat, s ez hallatlan megkönnyebbülésre vezet: “végre látom, mi is történik valójában köztünk”.

A TA-ban egyszerű modellek segítségével érthetjük meg saját magunk és a környezetünk működését, ami lehetőséget ad arra, hogy ismétlődő mintáink logikáját felismerjük és szükség esetén újakat alakítsunk ki helyettük.

A TA abban lehet segítségedre, hogy szabad és önálló minőségben éld az életedet. Mit jelent ez számodra?

 

  • Segít abban, hogy a felszín mögött ráláthass a problémákra.
  • Használata megnöveli az önismeretedet és a kapcsolati tudatosságodat.
  • Segít nyitottan, őszintén, gátlásoktól mentesen kifejezni az igényeidet, érzéseidet,
  • és ezeken keresztül képessé tesz javítani a kapcsolataid minőségén (párkapcsolat, munkahely, család, barát). 

Előadás:

Az előadás során átfogó jelleggel fogjuk bemutatni a TA rendszerét, beleértve az egyik szakterületünket, az emberi játszmákat is: Párkapcsolati szenvédeskör

Az előadás segítségedre lesz abban, hogy megismerj több, egészen könnyen felismerhető modellt, amely segítségével az emberi interakciókat nagyságrendekkel pontosabban tudod látni és érteni. Ezek a modellek nemcsak a megértésben lesznek támaszaid: útmutatóul is szolgálnak arra, hogy nehéz helyzetekben fel tudj ismerni konstruktív viselkedési lehetőségeket.

Időpont:
2024. 02.03, 13:00 – 17:00

Helyszín:
Novotel Budapest City
https://novotelcity.hu-budapest.com/hu/

Jelentkezés
Az előadás az Integrál Akadémia szervezésében/tanítási napján zajlik, részvételed az alábbi linken leírtak alapján tudod biztosítani: 
https://www.integralakademia.hu/integral-pszichologia-kepzes/berlet-az-eloadasokra

Felmerülő kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal:
Bőr Róbert: +36-30-923-2099
info@kapcsolatdinamika.hu 

Workshop:

A workshopon két modellel ismerkedhetsz meg:

       Énállapot modell – ez a viselkedési mintáinkat írja le. Megmutatja, hogy milyen énállapotokból válogatunk, s hogy melyik pillanatban, melyikből  nyilatkozunk meg.

      Tranzakciók – azt mutatja, hogyan jelennek meg az énállapotok az interakciókban, kommunikációban. A megszólított és válaszként kapott énállapot különbözhet.

A workshop során begyakoroljuk a modellek használatát, és megannyi saját élménnyel gazdagítunk.  Megmutatjuk, hogy mik azok az akciók, tranzakciók amikre érdemes figyelned, mert az egyik a kapcsolat megőrzését, míg a másik az eltávolodást szolgálja.

A TA különlegessége, hogy úgy alakították ki, hogy egy iskolás gyermek számára is érthető legyen, így öröm vele dolgozni. Jó adag játékosságot csempészhetünk a lélek és kapcsolatok világába a kommunikáción keresztül.

Megmutatjuk, hogyan tudod alkalmazni a módszert a gyakorlatban, hogy akár egészen nehéz helyzetben is képes lehess a szokásos reakcióidtól eltérő viselkedési mintát választani.

 

Időpont:
2024.  március 9. szombat, 10:00 – 18:00

Helyszín:
Mentál Fókusz Önfejlesztő Sziget, 1062 Budapest, Aradi utca 35.​ 

Részvételi díj:
16 000 Ft

Részvételedet 5000 Ft előleg befizetésével tudod biztosítani, mely lemondás esetén nem jár vissza.

Amennyiben szeretnél részt venni, kérjük ezen a linken regisztrálj: 
WORKSHOP jelentkezési űrlap

Felmerülő kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal:
Bőr Róbert: +36-30-923-2099
info@kapcsolatdinamika.hu