Ismétlődő kapcsolati minták átalakítása

JátszmaKör térképezés segítségével

A játszmák jelenségére, működésére elsőként Eric Berne irányította rá az emberi lélek és társas kapcsolatok iránt érdeklődők figyelmét. Ő dolgozta ki a játszmaelmélet alapjait és vezetett be több, kiválóan használható modellt az ismétlődő folyamatok megértéséhez.

A játszma kifejezés pejoratív jelentése miatt szívesebben használom a szenvedéskör kifejezést. Szenvedéskörről akkor beszélünk, amikor valami olyan dolgot ismételgetünk kísértetiesen hasonló módon az életünkben, aminek sem a hogyanjával, sem az eredményével nem értünk (utólag) egyet, amitől szenvedünk és amit ezzel együtt mégis folytatunk.

  • Már megint olyan párt fogtál ki, aki kiabál veled?
  • Újra kínos helyzetbe hoztad magad, mert valakinek a szemébe mondtad a nem túl baráti véleményedet, pedig megfogadtad, hogy soha többé?
  • Ismét lemondtál az igényeidről és végül a másik visszaélt vele, ahogy oly sokan már előtte?

A játszmák/szenvedéskörök módszeres feltárását egyéni vagy csoportos keretekben végezzük, aminek során egy sajátos szemléletben beszélgetünk, miközben vizuális formába öntjük megértéseinket.

A beszélgetések során olyan lépéseket is feltárunk a folyamatodban, amelyekről addig még valószínűleg senkivel nem beszéltél, új megvilágításba helyezünk egymásnak szegezett üzeneteket, gesztusokat, megfogalmazunk ki nem fejezett igényeket és fényt derítünk a viselkedésed pozitív aspektusaira: feltárjuk annak célját, értelmét.

A köröd szörnyetege – amiből talán eleged van, ami akaratod ellenére uralja az életedet, amit szégyellsz és amire dühös vagy magadban – a beszélgetések során fokozatosan elveszíti ellenséges színezetét és kényszerítő erejét. A folyamatos újrakeretezések, a ki nem mondottak kimondása és a lépcsőzetes tudatosítás eredményeképpen a vállalhatatlan vállalhatóvá válik, a rosszból emberi, a tehetetlenségből empátia születik. Egy emberi dráma megoldási törekvése bontakozik ki előttünk, amelynek gyökerében alapvető emberi igényeket és vágyakat találunk.

A csoportos forma nagy előnye az, hogy lehetőséget ad neked arra, hogy rálátást kapj mások működésére. Valószínűleg lesz a csoportban valaki, aki kísértetiesen hasonló módon szervezi a folyamatát, mint te, és várható az is, hogy olyannal találkozol, aki a folyamatodban helyet kapó partnered szerepét ismeri jól.

A csoport 10 főből áll, akik mind megosztják folyamataikat, felismeréseiket egymással. A módszer szükségszerűen kommunikáció tréning is egyben, hiszen a legfontosabb segítőnk a megosztás és a megbeszélés lesz.

Az egyéni formát akkor ajánlom neked, ha nem vagy nyitott arra, hogy több ember előtt tárd fel lelked érzékeny dolgait, illetve ha valamiért arra van szükséged, hogy megkapd a segítőd hiánytalan figyelmét. Ennek a formának az előnye, hogy részletesebben fel tudjuk tárni a folyamatodat és így mélyebb felismeréseket teszünk. Ekkor is nyújtunk neked lehetőséget arra, hogy mások folyamataival megismerkedj. A segítőd valamelyik, esetenként múltbeli körfolyamatát feltárja előtted, hogy lásd: ő is ember. Megismerheted mások folyamatait is, akik személyazonosságuk feltüntetése nélkül hozzájárultak életük ezen különösen intim jelenségének a megosztásához. Az egyéni munka teljesen testre szabott. A tapasztalat szerint az átalakító hatás eléréséhez legalább 5 találkozóra van szükség, amelyek 1,5 – 2 óra hosszúak.

 

Különösen ajánlom a módszert pároknak, csoportos és egyéni formában egyaránt.

  • A csoportos forma remek alkalmat nyújt a megszokott szerepből való kilépésre és a másik világába való belehelyezkedésre.
  • Egyéni formában pedig arra nyílik lehetőségetek, hogy fokozatosan lecsupaszítva az interakciók és üzenetek motivációit, egyre őszintébben szóljatok egymáshoz és egyre tisztábban lássátok önmagatokat és a másikat. A konfliktusaitok ennek hatására drasztikusan átalakulnak.

 

Jelentkezni, érdeklődni a +36-30-923-2099 (Bőr Róbert) telefonszámon, vagy az info@kapcsolatdinamika.hu címen tudsz.

A témában eddig megjelent cikkeink:

Ismételt köreink – JátszmaDinamika 1. rész

Az ismétlés ereje – JátszmaDinamika 2. rész

Az ismétlés megoldóképlete – JátszmaDinamika 3. rész